Sebastian Burduja – ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – a anunțat, vineri, că Guvernul României a adoptat ordonanța privitoare la înființarea Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior.
Considerând că este vorba despre ”un vis devenit realitate”, Sebastian Burduja a explicat că această ”entitate de sine stătătoare” – aflată în coordonarea direct a premierului României – va promova România la nivel global și este destinată a convinge investitorii străini să aleagă țara noastră.
”De astăzi, acest vis este realitate: Guvernul a adoptat ordonanța privitoare la înființarea Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior. Pe scurt, o entitate de sine stătătoare, în coordonarea directă a Premierului, deci învestită cu putere și legitimitate, entitate care să promoveze România la nivel global și să convingă investitori străini să ne aleagă. O instituție așa cum există în toate țările dezvoltate. Un proiect liberal, pro-business.
Decizia de astăzi este rezultatul a multe nopți nedormite. Spre finalul anului trecut, într-o sesiune de brainstorming despre ce putem face bine pentru țară din Parlament, am dezbătut ideea agenției. Până la urmă, nu este pe deplin nouă. România a mai încercat, cunoscătorii știu asta. Totuși, am constatat că o asemenea Agenție, fie că s-a numit ARIS sau Invest Romania (rămasă cu o mână de oameni în ultimii ani), are nevoie de stabilitate și predictibilitate ca să reziste, să funcționeze și să construiască. Așa că am început să lucrăm la un proiect de lege ambițios”, notează Sebastian Burduja
”Astăzi este printre cele mai bune zile de când m-am întors în România. Am de mult o idee fixă despre cum putem să atragem investiții din toată lumea și să-i susținem pe antreprenorii români care investesc pe alte piețe. Instrumentul e simplu, l-am văzut la treabă în experiența multor state deștepte: o agenție de investiții, care să știe să pună covorul roșu pentru investitori și să deschidă uși pentru capitalul românesc”
Sebastian Burduja
Potrivit lui Sebastian Burduja, proiectul legislativ i-a fost prezentat premierului Nicolae Ciucă în primăvara acestui an și a fost gestionat de o ”super-echipă”.
Această inițiativă, a mai precizat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a beneficiat și de sprijinul mediului privat din România și reprezintă o nouă etapă din ”saltul cuantic pentru țară”.
”I-am prezentat Premierului Nicolae Ionel Ciucă acest proiect legislativ în primăvara acestui an. Sprijinul său deplin și constant a însemnat preluarea acestei inițiative în coordonare și cooptarea mea în echipă, în calitate de consilier onorific. La scurt timp, am preluat portofoliul MCID, iar proiectul a fost gestionat de super-echipa premierului: Mircea Abrudean, George Agafiței, Ciprian Hojda, Mihnea Drumea și alți oameni minunați.
”Împreună cu colegii mei Andrei Popa, Diana Crețu și Alexandru Popescu (mulțumiri speciale pentru Alex, motorul principal din spatele acestui efort), am reușit să scriem o notă de fundamentare de câteva sute de pagini comparabilă, au spus unii, cu o lucrare de doctorat. Am alocat mult timp și energie documentării, pentru că subiectul este vital. Am avut call-uri și întâlniri de lucru cu AmCham Romania, Consiliul Investitorilor Străini – FIC, agenții similare din țări care deja funcționează (Cehia, Irlanda etc.)”
Țin să menționez că inițiativa a fost activ susținută de întreg mediul privat (AOAR, CDR, FIC, CCIR și mulți alții) și le mulțumesc mult celor care au pus umărul. Știu ei cine sunt. E o parte din planul de a face un salt cuantic pentru țară, pentru a da noi tonul pentru alte state, nu de a fi mereu în spatele lor. Este ceea ce trebuie să facem, pe măsura oamenilor valoroși pe care Romania e norocoasă să îi aibă. Înainte, împreună”, mai scrie Sebastian Burduja pe pagina sa de socializare.
”La nivel personal, înființarea Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior este un vis împlinit, dar mai important este potențialul pe care acest instrument îl are pentru toți românii: investiții strategice, locuri de muncă mai bine plătite, valoare adăugată în economie, inovare și productivitate pentru o creștere economică pe termen lung a României”
Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării
Citește și: